Meie elus arvuti ja nutiseadme kasutamine on juba palju aastad tavaline ja argine tegevus. Aga asi, mis on terve inimese jaoks on kerge, võiks olla palju raskem tervise puuetega inimese jaoks. Arvuti kasutamine läheb sama hulka. Ja IT-maailm pakub erinevad pakkumised, et igasugused inimesed saaksid suhelda Internetis, kasutada Webist infot ja jagada oma mõtted ka.

    Inimestel, kellel on nägemispuuded, võib olla raske või üldse võimatu kasutada arvutit tavapäraselt. Nendel on raske või ebareaalselt lugeda tekst, ja sellises ollukorras võib aidata ekraniilugeja ja kõnesüntesaator. Need seadmed (ristvara kui ka tarkvara vormis) võib kasutada mõlemad samal ajal. Esialgul ekraanilugeja loeb tekst (näiteks veebartiklist) , siis edasi see tekst saadetakse kõnesüntesaatorile, mis juba helindab seda kasutajale. Üks tuntumaid selline tarkvara on JAWS (Job Access With Speech). JAWSi esimene versiion oli tehtud 1989. aastal. Seda tegi Ted Henter ( mootorrattur, kes kadus silmanägemist avariis). JAWS on tehtud Windows OS jaoks, ja ta areneb tänini. 

    JAWS on kinnine omandvara, ja Eestis on olemas ka esindaja. Seda esindab MTÜ Jumalalaegas, ja JAWSI hind seisundis 2020. on 110 eurot. Eesti keelega JAWS veel töötada ei oska, aga suudab töötab Soome keelega.

    Kokkuvõttes saab öelda, et tugilahendused tõrkumatult on väga oluline sfäär, mis areneb koos IT-maailmaga, ja JAWS on ainult üks mõnedest tugilahendusest, mida erinevad firmad pakuvad nende kasutajatele. 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога