Kaasaegsel ajal kasutatakse erinevad IT arendusmudelid, ja ka väga erinevad ärimudelid. Nendest saab väga palju, nii, et minu blogi mahtu ei oleks piisav selleks, aga vaadelda üht arendus- ja ärimudelid saab ikka.

Adobe. Natuke ajaloost. USA Firma, mis oli asutatud 1982. aastal. Nende peamine tegevus on video ja graafika “production”-i jaoks tarkvara arendamine. Esialgul Adobe müüs tähtajatu litsentse, aga praegu nende peamine ärimudel on SaaS ehk “software as a service”. Kuidas see töötab Adobe firmas? Inimene maksab kuutasu, mille eest ta saab ligipääs Adobe Creative Cloud’i sisse. Selles pilves on erinevad Adobe toodangud, millisest kasutaja ise valib, mida ta tahab installida.

          Hetkel, millal programm on installitud, kasutaja saab vabalt seda kasutada, aga ainult sellises ajapiirides, mille eest ta maksis( näiteks kuu või 1 aasta). Eelised : see on mugavam, kui osta litsentsi iga kaupa eraldi, ja kasutajal mingi raha eest on terve hulk programme. Puudused: kasutaja peab iga kuu maksta toodangu eest.

Edasi ma tahaks kirjutada tarkvara arendusmudellist. Ja mina valisin kosemudelit, ehk “waterfall” inglise keeles. Waterfall on mudel, kus on väga selged arendus etapid, mis asuvad üks teise taga. Järgmine etapp ei alusta, kui eelmine on tegemata. Nagu oli kirjas meie materialis, tema eeliseks lihtsus ja ülevaatlikkus. Aga miinused on ka olemas: kui , näiteks, viga toimub alguses, siis arvatavasti see viga läheb projektiga edasi, ja kui arendajad saavad aru, et nendel on suht vigane toodang, väga raske “tagasi minna” ja parandada. Kosemudel on tegelikult suht vana asi, sellepärast et tema põhimõtted oli kirjutatud 1970. aastal.

Kahjuks, mina ei suutnud leidma mingit täpset näidet, kus oli kasutatud see mudel, aga Internet räägib, et seda tihti kasutatakse väikedes projektides, kus on selged tingimused ja eeldused, ja projekti pole vaja vahetada töö jooksul.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога