ALOHAnet on kõige esimene arvutivõrgustik maailmas, mis kasutas packet switching  tehnoloogiat. Oli tehtud 1968.  - 1970. aastal Hawaii ülikoolis. Arendusetöö juhtija oli Norman Abramson. Projekti põhieesmärk oli leida raadio kaudu töötav traadita side traatside asemel. Lahendused, mis oli leitud selle projekti jooksul, oli Etherneti ja WI-FI  tehnoloogiate alused. Arenduse meeskond otsustas, et on vaja leida viis, kus iga side-terminali jaoks kasutatakse ühte raadio sagedust. Et vältida sõnumi „kokkupõrget”, nad kasutasid seda sama “packet switching” tehnoloogiat.

1973. aastal koos NASA ATS-1 sateliitide side kanalite kasutusega oli ühendatud University of Hawaii, Ames Research Center(Nasa), Tohoku University ja University of Sydney üheks võrguks. Tulevikus taheti kasutada ALOHAnet’i terve riigi ühendamise jaoks.

ALOHAnet on võrgustik, mis avaldas mõju tulevikus tehnilistele lahendustele. Aga ükski firma ei kasutanud ALOHAnet kaubandasliku eesmärgi jaoks. Mitte keegi minevikus ei saanud väärtust määrata, kui olulist eesmärki see tehnoloogia täidab. Tänapäeval ei ole ALOHAnet kasutuses.Diul-up. Mis asi see on? See on tehnoloogia, mis kasutab telefoniliini interneti kasutamiseks. Kuni 2002-2003 aastani oli see ainukene      

viis interneti võrgustiku ühendamiseks. Diul-up oli terve “interneti ajastik”: 10 mp-3 laetud failid öö jooksul oli juba triumf, aga film sai alla laetud umbes kahe nädalaga. Ühendus oli väga aeglane, sellepärast et „järjekord” side pakkujale oli pikk. Diul-upi kasutamise ajal kodune telefon ei töötanud.

Huvitav, et umbes 2% USA elanikest kasutavad diul-upi siiamani. Diul-up on kasulik nendele, kes soovib ainult e-maili saada ja uudiseid teksti-vormis vaadata.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога