Mina tahaks täna rääkida natukene "HOWTO"-st, mida kirjutas Eric S.Raymond. Esialgul lühidalt kirjutan sellest, kes on Eric. Eric on arendaja, autor , vabatarkvara "propagandist" ja... häkker. Ta ka toetab "Jargon File" 90.-ndatest seni.

        Alguses tahaks kirjutada, kes on häkker. Meie maailmas, kui sa kellelgile ütled sõna "häkker", ta tõenäoliselt kujutab endale pilte, kus nõudlik ja vaikne mees kapuutsiga vääga kiiresti klimberdab klaviatuuri oma laptopil. Ja tegelikult... see pilt on vale. Sellist sterereotüüpi, et häkker on alati mingi kuritegija, tegi massmeedia (filmid jne). Nagu ise kirjutab Raymond oma "HOWTO"-s, "hackers build things, crackers break them". Minu arvamuses, häkker on inimene, kellel on himu probleemi lahendamiseks, kellel on eriline mõtlemisviis, ja ikka suurepärased oskused ja teadmised. Häkkerid on need inimesed, kes arendavad tehnoloogiat edasi.

        Artikklis Raymond ka kirjutas, millised on nn "basic" häkkeri oskused, mis peavad olema tema peas.

        Esiteks, häkker peab oskama programmeerida. Tundub loogiliselt. Lisaks programmeerimine arendab loogikat, mis häkkeri jaoks suht oluline asi. Teine asi on see, et häkker peab omandama mingi open-source Unix, ja oskat sellega töötada. Raymon ütleb, et Unix on "operating system of the Internet". Ka ta kirjutab, et häkker peab tundma HTML ja oskama World Wide Webi kasutada. Lisaks on vaja hea inglise keele oskus ( isegi ei saa ette kujuneda häkkerit, kes inglise keelt ei oska).
        Mida võin öelda lõpuks? Kui ma õigesti sain aru, programmeerija != häkker. Või teise sõnada, iga häkker on suurepärane programmerija, aga mitte iga programmerija on häkker. Häkkeritel on oma kombed, eetika, suhtumine, ja , minu arvamuses, kõige olulisem joon - nad armastavad töö, mida nad teevad.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога