Alates 2012. aastast on palju aega on möödunud. Maailm oli siis teistsugune kui praegu, aga ei ole nii erinev kui võrrelda 90-ndatega. 2012. oli juba 5. aasta kus oli võimalik endale iPhone osta või saaks ka TVs suveolümpiamänge vaadata. Põhja-Korea esimene satelliit kosmoses. Sellel aastal apokalüpsist ka ei toimunud, mida mitmed kartsid. 2012. aastal on koostati ka Eesti infoühiskonna arengukava, kus oli kirjutatud infoühiskonna visioon 2020. aastaks.

    Hetkel, mil ma lugesin dokumenti, hämmastas mind, kuidas mingid asjad seal hästi ennustatud olid. Oli tunne nagu “Jah, see ongi nagu asjad töötavadki praegu”. Aga see oli kirjutatud 8 aastat tagasi… Ja maailm oli natukene teistsugune. Võib palju kirjutada, mis oli hästi ennustatud, mis halvemini, aga mina kirjeldan ainult 2 näidet.

    Oli ennustus, et IKT-tooted ja -teenused annavad 20% koguekspordist 2020. aastal. Kahjuks, olukord aastas 2020 ei ole nii, nagu oli kirjas, aga saab öelda seda, et % koguekspordist kasvas. Praegu meie IKT-toote ja -teenuse koguekspordi protsent on 12% (allikas: https://oska.kutsekoda.ee/wp-content/uploads/2016/04/IKT-Raport-loplik.pdf), ja ma arvan, et tulevikus ta kasvab. Kirjas oli ka see, et inimesed on saanud IKT abil nn targaks tarbijaks. Nad hoiavad raha kokku või saavad teenitud raha eest rohkem väärtust, näiteks elades tarkades majades või ostes interneti kaudu rohkem e-poodidest. Kuidas olukord sellega? Täpselt, nagu kirjutati! Praegune “average” - eestlane väga tihti kasutab erinevad e-teenused, ostab asju e-poest, kasutab cashback’i, tellib taksot interneti-teel jne. Näiteks uus võimalus tellida toitu poest külmkappi, mis asub kuskil tänaval. Sõidad õhtul töölt koju , ja sulle enam pole vajagi minna poodi, oodata järjekorras ja raisata oma aega. Võtad külmkapist värske toidu ilma mingi järjekorrata, ja rahulikult sõidad koju edasi. Väga mugav ja populaarne teenus…

    Mina ei julge öelda, millised uued teenused ja muudatused tulevad meie ellu seotud IKT arenemisega, aga julgen öelda seda, et nad tulevad kindlasti, sellepärast, et meil on juba kogemus, ja see kogemus näitab, et elu muutub koos uute tehnoloogiate kasvuga.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога